Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Σύσκεψη στην Ιεράπετρα με τον Σαραφείμ Τσόκα για τους λαθρομετανάστες

Φωτογραφίες - Video

Την Τετάρτη αναμένεται να ολοκληρωθεί η ρυμούλκηση του φορτηγού πλοίου μήκους 77 μέτρων με
περίπου 700 λαθρομετανάστες. Το λιμάνι που θα δεχθεί τα εκατοντάδες άτομα είναι αυτό της Ιεράπετρας, μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις και συζητήσεις για το
σχεδιασμό αυτής της επιχείρησης.
Ποτέ στο παρελθόν περιοχή της Κρήτης δεν έχει δεχθεί τέτοιο μεγάλο κύμα μεταναστών, αλλά ούτε και άλλη νησιωτική περιοχή της

χώρας.

Για το σκοπό αυτό βρέθηκε στην Ιεράπετρα ο
γ.γ. του υπουργείου Δημόσιας Τάξης Σεραφείμ Τσόκας, προκειμένου να συντονίσει τις προσπάθειες
για την ασφαλή μεταφορά και φιλοξενία των εκατοντάδων μεταναστών που θα έρθουν στην Κρήτη και παράλληλα να διασφαλίσει ότι δε θα υπάρξουν προβλήματα στην προώθησή τους, καθώς και να υπάρξει επαρκής κινητοποίηση ώστε να φιλοξενηθούν δίχως να αντιμετωπίσουν περαιτέρω προβλήματα.
Έτσι στη δίωρη σύσκεψη στο Δημαρχείο Ιεράπετρας μετά της 9:30 το βράδυ της Τρίτης, παρουσία αστυνομικών Δ/ντων της Περιφέρεις και του Νομού, πυροσβεστικών δυνάμεων, υγειονομικών παραγόντων, αλλά και εθελοντικών και ανθρωπιστικών σωματείων, αποσαφηνίστηκε το πλαίσιο της μεταφοράς και της παραμονής των μεταναστών, η οποία στην καλύτερη περίπτωση δε θα είναι μικρότερη της μίας εβδομάδας.
Γιατροί του ΕΚΕΠΥ αλλά και εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού θα κάνουν τον πρώτο ιατρικό έλεγχο των μεταναστών μέσα στο πλοίο, πριν καν πατήσουν στο ελληνικό έδαφος. Στην πορεία θα γίνει η υποδοχή με ένα ποτήρι ζεστό ρόφημα και ένα κολατσιό και μετά θα ακολουθήσει η μεταφορά τους με δημοτικά λεωφορεία στο χώρο του Κλειστού γυμναστηρίου της πόλης.
Προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας εφημερεύει μόνο ένας παθολόγος με αποτέλεσμα, αν υπάρχει μεγάλο κύμα ασθενών μεταναστών λόγω των άθλιων συνθηκών διαβίωσης μέσα στο πλοίο, να μη μπορούν να εξυπηρετηθούν.